Vydavatelství Mladá fronta připravuje konferenci Svoboda a odpovědnost 2012

Praha 15. května 2012 - Vydavatelství Mladá fronta a časopis Právo&Byznys ve spolupráci s ekonomickým deníkem Mladá fronta E15 připravují odbornou konferenci Svoboda a odpovědnost 2012, s podtitulem Občan, firma a stát ve víru (de)regulací. Konference se koná 30. května 2012 v hotelu Ambassador – Zlatá Husa, Václavské náměstí, Praha.

Konference Svoboda a zodpovědnost 2012 bude probíhat formou tří panelových diskusí, v nichž vystoupí přední odborníci působící v oblasti práva, politických věd a žurnalistiky. Debaty však nebudou jen fórem pro čistě akademický diskurs nad načrtnutými tématy. Diskuse se povedou v konkrétní rovině a hledání souvislostí. Proto by měla být podnětná pro široké spektrum účastníků jak právnických, tak příbuzných profesí. Organizátoři Konference Svoboda a zodpovědnost 2012 sledují důležitost akce právě ve schopnosti umožnit širokému spektru účastníků hledat navzájem porozumění a možná řešení pro otázky, které se dotýkají náš všech – ať jako občanů České republiky, nebo advokátů, soudců, akademiků, byznysmenů či novinářů. „Rok 2012 přináší řadu nových závažných otázek. Věci považované za dosud samozřejmé se náhle jeví v novém světle. Zdá se, že globální finanční systém se otřásá v základech. Evropská integrace se potýká s řadou otázek, na které neexistují přesvědčivé odpovědi. Západní dominance je vystavena rostoucímu tlaku konkurenčních mocností. Gigantické zadlužení odkazuje na případy „zkrachovalých civilizací“ historie. A nové technologie přinášejí vedle nebývalých možností potřebu nově definovat základní otázky svobody projevu či osobního vlastnictví“, řekl k záměru konference Jan Müller, šéfredaktor časopisu Právo&Byznys.
Pozvaní účastníci konference se budou snažit nalézt odpovědi na aktuální otázky vztahující se k problematice rovnováhy mezi svobodou a odpovědností.

14:00 – 14:10 h.

Jan Müller, šéfredaktor časopisu Právo&Byznys: Úvodní slovo

14:10 – 15:30 h.

1. Regulace a osobní svobody v éře internetu

Petr Koubský, analytik: Spor o budoucnost internetu - nejde jen o copyright, jde o moc
Ivan Bartoš, předseda České pirátské strany: Pirát je především občan (a to občan 2.0)
Tomáš Dobřichovský, advokát AK Kříž Bělina: Duševní vlastnictví – mýty a skutečnost.

15:30 – 16:50 h.

2. Zodpovědnost korporací versus svoboda podnikání

Erik Best, vydavatel Fleet Sheet: Je kapitalismus na pokraji zániku?
Stanislav Balík, soudce Ústavního soudu: Role ústavního soudu v kontextu ekonomických turbulencí
Dagmar Dubecká, řídící partner AK Kocian Šolc Balaštík: Efektivita a etika v korporátním byznysu.

17:20 – 18:40 h.

3. Co nyní potřebuje demokracie aneb pravidla soužití v globálním společenství

Karel Čermák, advokát, expředseda České advokátní komory: Od totální deregulace k deregulované totalitě, neboli deregulací k monopolům moci. Petr Pithart, předseda senátu PČR: Je úsilí o konkurenceschopnost za každou cenu schůdnou cestou jak se vyrovnat s problémy globalizace - nebo jde především o obranu hodnot liberální demokracie?
Petra Gümplová, doktorka politických věd, Justus Liebig Universität Giessen: Nové výzvy demokratické politiky v 21. století - demokratické občanství a etika individuálního jednání.

18.40 h.

Zvláštní host

MUDr. Jan Hnízdil: Zodpovědnost jedince za své zdraví versus státní a farmaceutická politika aneb existuje cesta k etickému a přitom ekonomicky udržitelnému zdravotnictví?