Vydavatelství Mladá fronta uskutečnilo konferenci Svoboda a odpovědnost 2012

Praha 31. května 2012 - Ekonomická globalizace vrhá na začátku třetího tisíciletí českou společnost do víru překotných změn a liberální demokracie se ocitá na křižovatce. Internet je součástí reálného světa a je mimo jiné plně regulovatelný existujícími zákony. Základní principy kapitalismu jsou správné, ovšem jen doté doby, než nastoupí kapitalismus podfukářský nebo dokonce kriminální.

To jsou jen z některé z hlavních tezí, jež zazněly na konferenci Svoboda a odpovědnost 2012, kterou v pražském hotelu Ambassador uspořádal 30. května 2012 časopis Právo&Byznys z vydavatelství Mladá fronta ve spolupráci se svou sesterskou publikací, ekonomickým deníkem Mladá fronta E15. Konference se zúčastnila přibližně stovka právnických, podnikatelských a mediálních osobností. Konferenci tvořily tři tematické oddíly. V rámci prvního z nich, nazvaného Regulace a osobní svoboda v éře internetu, přednášeli analytik Petr Koubský, předseda České pirátské strany Ivan Bartoš a advokáti Tomáš Dobřichovský (AK Kříž Bělina) a Petr Bříza (AK Havel, Holásek & Partners). V rámci druhého tematického oddílu s názvem Zodpovědnost korporací versus svoboda podnikání vystoupili českoamerický vydavatel a novinář Erik Best, soudce Ústavního soudu ČR Stanislav Balík a Dagmar Dubecká, řídící partnerka AK Kocián Šolc Balaštík. Do třetího oddílu, nesoucího název Co nyní potřebuje demokracie aneb pravidla soužití v globálním společenství, přispěli místopředseda Senátu PČR Petr Pithart, doyen české advokacie Karel Čermák a politoložka Petra Gümplová z Univerzity Justuse Liebiga v německém Giessenu. Jako zvláštní hosté ojedinělé konference se představili bankéř Jan Lamser (ČSOB) a lékař Jan Hnízdil.

Podle Petra Koubského existuje kolem internetu množství rozšířených omylů. Internet například podle něj posiluje svobodu jen tam, kde už svoboda je a tvrzení, že ho nelze perfektně cenzurovat, je optický klam. Koubský také tvrdí, že je plně na vůli společnosti, jak bude internet vypadat.

Českoamerický novinář a vydavatel Erik Best, který ve své profesní kariéře mimo jiné působil jako obchodník s deriváty realitní, nevidí hrozbu pro současnou společnost v podobě kapitalismu jako takého, ale v jeho následných odnožích. Mezi ně řadí kapitalismus podfukářský a pochopitelně i kapitalismus kriminální. Oba tyto systémy podle něj existují díky neschopnosti a v konečné fázi i posvěcení státní moci.

Podrobné zpravodajství o konferenci najdete v příštím čísle časopisu Strategie.