Dražší nafta nepřinese vyšší výkon, ukázal test AutoRevue.cz

Praha 4. listopadu 2013 - Portál AutoRevue.cz z vydavatelství Mladá fronta rozšiřuje obsah o spotřebitelské testy. Ukázkou změny obsahu je například nový test redakce, která prověřila kvalitu a výkon nafty. Motoristé, kteří tankují takzvanou prémiovou naftu v domnění, že tím zvýší výkon svého vozu, mohou klidně ušetřit.

Dražší nafta nepřinese vyšší výkon, ukázal test

• Prémiová nafta nezaručí zvýšení výkonu motoru.
• Rozdíl mezi nejlepším a nejhorším z deseti vzorků byl pouze 1,85 kW.
• Co do výkonu není mezi německou a českou naftou žádný rozdíl.

Dražší nafta totiž nepřinese měřitelný nárůst výkonu a točivého momentu. Vyplývá to z testu provedeného redakcí webu AutoRevue.cz. Redaktoři AutoRevue.cz nakoupili u čerpacích stanic Benzina, EuroOil, OMV, Ono a Shell vzorky motorové nafty, které následně podrobili testování na válcové zkušebně společnosti Dieselpower. Jako referenční vzorek byla pořízena také nafta Shell z Německa. Všechny vzorky prošly měřením na voze Škoda Octavia RS TDI 2. generace.

„Přívod paliva byl napojen na vnější okruh s oddělenou nádrží a vlastním čerpadlem,“ vysvětluje šéfredaktor AutoRevue.cz Jiří Červenka. Výsledek měření překvapil i samotné redaktory. Zatímco rozdíl v ceně nejlevnější a nejdražší nafty byl 7,70 Kč na litr, což je 14 %, naměřený výkon se lišil jen o 1,4 %. „Takový rozdíl při jízdě vůbec nemáte šanci poznat,“ řekl Jiří Červenka.

To ještě neznamená, že dražší nafta nemá pro zákazníka žádný reálný přínos. Nafta s kvalitními aditivy může reálně snižovat hlučnost motoru i jeho kouřivost, usnadňovat startování a při dlouhodobém používání bránit tvorbě úsad i koroze. „Citelný nárůst výkonu po načerpání dražší nafty ale nečekejte,“ shrnuje závěr testu Jiří Červenka.

Podrobné výsledky testu najdete na: www.AutoRevue.cz/testnaft2013.