Týdeník Euro z vydavatelství Mladá fronta vydává speciál EURO TOP MILIARDÁŘI 2014

Praha 25. září 2014 – Divize Euro E15 z vydavatelství Mladá fronta vydává samostatně prodejný tištěný speciál o miliardářích. Žebříček stovky nejbohatších českých a slovenských byznysmenů vychází 29. září jako speciální vydání magazínu Euro.

Speciál EURO TOP MILIARDÁŘI 2014 obsahuje profily nejbohatších Čechů a Slováků, informace o jejich vzestupech a pádech. Žebříček vznikl po několikaměsíční analýze ekonomických dat, studiem otevřených zdrojů a rovněž na základě konzultací s předními investory, bankéři, poradci a samotnými podnikateli. „Po rozsáhlé analýze můžeme konstatovat, že struktura českých a slovenských boháčů se pomalu mění. Nahoru se derou lidé kolem moderních technologických firem, kteří si vydělali miliardy vlastním umem. Naopak do pozadí se postupně dostávají byznysmeni, , kteří se přímo i nepřímo podíleli na přerozdělování majetku v divokých devadesátých letech,“ uvádí Vladan Gallistl, manažer projektu.

Žebříčku nejbohatších Čechů a Slováků s velkým odstupem kraluje dominantní akcionář skupiny PPF Petr Kellner. Jeho jmění odhadla redakce Eura na 130 až 160 miliard korun. Oproti předchozímu roku se však jeho majetek snížil o téměř osm procent kvůli potížím ruské ekonomiky. V Rusku má Kellnerova skupina řadu velkých investic včetně splátkového kolosu Home Credit and Finance Bank. Dvojkou je s jměním ve výši 115 až 130 miliard korun jediný majitel skupiny Agrofert a současný ministr financí Andrej Babiš, jehož majetek rovněž klesl kvůli horším výsledkům jeho chemických firem. Naopak si o 1,5 miliardy na 31 až 37 miliard korun polepšil oproti loňskému roku finančník Pavel Tykač, který mimo jiné ovládá těžební společnost Vršanská uhelná.

Celkový majetek stovky nejbohatších Čechů a Slováků dosáhl výše 852 miliard korun, což oproti předchozímu roku představuje zvýšení o necelé procento. Na rozdíl od světových boháčů se českým a slovenským miliardářům příliš nedařilo. „Seznamy nejbohatších lidí vznikají po celém světě. Mají různou kvalitu a relevanci, ale je z nich evidentní, že svět bohatých lidi vždy přitahoval. Redakce speciálního vydání Eura si kladla za cíl přinést co nejobjektivnější analýzu česko-slovenského vysokého byznysu. I proto zveřejňujeme postup, jak redaktoři majetek počítali,“ uvedl k projektu Tomáš Skřivánek, ředitel divize Euro E15, vydavatelství Mladá fronta.

Při výpočtech majetku miliardářů vycházel časopis Euro z tržních cen ke konci července, pokud se jedná o společnosti obchodované na burzách. Pokud jde o firmy v privátních rukou, vycházelo se ze srovnání se společnostmi obchodovanými na kapitálových trzích, které působí ve stejném odvětví a svou velikostí a zemí působení se jim podobají. Do top sto nejbohatších Čechů a Slováků se dostali jen lidé, jejichž majetek dosáhl průměrné hodnoty ve výši nejméně 2,6 miliardy korun.

Žebříček pěti největších miliardářů

Pořadí

Jméno Hodnota majetku (mld. Kč) Změna hodnoty majetku (mld.Kč) Změna hodnoty majetku (%)

1. Petr Kellner 130 – 160 -12,5 -7,9
2. Andrej Babiš 115-130 -5,0 -3,9
3. Pavel Tykač 31-37 1,5 4,6
4. Karel Komárek 22-25 3,0 14,6
5. Radovan Vítek 21,5-23,5 3,5 18,4

Exkluzivní vydání EURO TOP MILIARDÁŘI 2014 přináší rovněž žebříček nejbohatších žen, řadu rozhovorů s miliardáři o jejich podnikání i zálibách, jejich recepty na úspěch v byznysu a řadu témat o tom, čím se dopravují, které jsou jejich oblíbené restaurace a proč miliardáře lákají investice do vinařství nebo drahých hodinek.

Speciální vydání EURO TOP MILIARDÁŘI 2014 se v prodeji objeví 29. září v rozsahu 116 stran. Speciál bude volně prodejný za 69 korun.