Časopis Sluníčko slaví 40. narozeniny

Dnes Sluníčko kupují svým dětem rodiče, kteří ho sami jako malí čítávali, a mohou porovnat, jakou proměnou časopis prošel. Jednotlivé změny souvisely s proměnami doby i s tím, jak se proměňovali samotní čtenáři. I když časopis změnil svou tvář (v podobě, jaké byl před několika desetiletími vydáván, by dnes u čtenářů neuspěl), zachoval si to podstatné – děti pobavit a zároveň je něčemu naučit.

Sluníčko je určeno dětským čtenářům od čtyř do osmi let. Nabízí velké množství komiksů, pohádek, básniček, omalovánek, vystřihovánek, doplňovaček, hlavolamů a spoustu dalších zábavných úkolů. Snaží se přinášet stále něco nového, reaguje na současné potřeby malých čtenářů.

V časopise byla publikována díla známých českých spisovatelů a básníků, např: Václava Čtvrtka, Františka Halase, Františka Hrubína, Michala Černíka, Josefa Kainara, Jiřího Havla, Markéty Zinnerové, Jiřího Žáčka... Z výtvarníků, kteří do Sluníčka přispívali svými obrázky, jmenujme Adolfa Borna, Zdeňka Milera, Radka Pilaře, Ondřeje Sekoru, Zdeňka Smetanu, Marii Tichou, Věru Faltovou.

Sluníčko je tu i pro rodiče, kterým přináší spoustu inspirace, jak příjemně a užitečně strávit společné rodinné chvíle. Již několik let vycházejí s časopisem pohádková CD, od října letošního roku je pro děti připraven i malý dárek.

157/490/slunicko-9-2007.jpg

Zajímavosti časopisu Sluníčko

• Po Mateřídoušce (63 let) je časopis Sluníčko nejstarší dětský časopis u nás.
• Za 40 let se vystřídalo 10 šéfredaktorů (1. šéfredaktorem byl Zdeněk Alda).
• Někteří z autorů byli u jeho zrodu a přispívají dodnes (Věra Faltová, Zdeněk Miler).
• Nejdéle vydávaným komiksem ve Sluníčku byl seriál Cour a Courek od Adolfa Borna.
• Časopis si předplácejí celé generace, známe případ, kdy rodina odebírá Sluníčko už přes dvacet let – děti postupně dorůstaly, nyní časopis čtou už děti těchto dětí.
• V současnosti časopis provázejí postavičky kočička Líza a psík Pupík. Děti (rodiče) na ně adresují poštu, vnímají je jako skutečné kamarády.

Oslava časopisu Sluníčko

Oslava se koná dne 6. 10. 2007 do 10 do 17 hodin v Galerii Vaňkovka v Brně.

• 10:00 Vanda a Standa, soutěžní a pohádkový mix
• 11:00 Věříš si?, soutěž České televize
• 12:00 Kuchařská show pro děti z Českého rozhlasu Brno
• 13:00 Věříš si?, soutěž České televize
• 14:00 Kuchařská show pro děti z Českého rozhlasu Brno
• 15:00 Vanda a Standa, soutěžní a pohádkový mix ◦ V tomto posledním bloku představení knížek Komisař Vrťapka a Tajemství permoníků + autogramiáda.