Knihy z vydavatelství Mladá fronta jsou zařazeny do katalogu Nejlepší knihy dětem 2015/2016

Praha 10. listopadu 2016 - Svaz českých nakladatelů a knihkupců (SČKN) i letos ve spolupráci s Českou sekcí Mezinárodní organizace pro dětskou knihu (IBBY) vytvořil nový, již čtvrtý ročník katalogu doporučené literatury pro děti a mládež s názvem Nejlepší knihy dětem 2015/2016. Do aktuálního katalogu byly zařazeny hned tři knižní tituly z vydavatelství Mladá fronta.

Katalog slouží k orientaci v množství nových knižních titulů, a to nejen knihovnám, školám a knihkupcům, ale především rodičům, dětem a širší veřejnosti. Do katalogu prezentujícího 53 knih pro děti a mládež byla zařazena kniha autorky Daniely Kalinové a hned dvě knihy autora Martina Vopěnky. Uvedené tituly byly vydány divizí Knihy z vydavatelství Mladá fronta.

DANIELA KALINOVÁ
PROČ CHTĚL PTAKOPYSK DO SOLOPISK ANEB VYBRANÁ SLOVA PRO VYBÍRAVÉ DĚTI

Bít, či nebýt? A nebudu bit? S vybranými neboli vyjmenovanými slovy bývá v naší mateřštině odjakživa potíž – musíme si je uložit do paměti a znalosti se poté s ohledem na všemožné odvozeniny ověřují v zapeklitých diktátech. Neméně vynalézavá kniha určená k jejich procvičování se snaží, aby se memorovací část české mluvnice v očích dětí polid - štila.

Daniela Kalinová (1972) vystudovala bohemistiku na FF UK a angličtinu na PedF UK. Oba předměty nyní vyučuje na pražském gymnáziu. V didakticky motivované prvotině na jazykové téma zúročila své pedagogické a rodičovské zkušenosti.

MARTIN VOPĚNKA
NOVÁ PLANETA – PRASTARÝ PŘÍBĚH Z DALEKÉ BUDOUCNOSTI

Rozsáhlý román námětově spadá do oblasti literatury „young adult“ na hraně mezi dystopií a fantasy. Zpočátku se ocitáme na Nové planetě, jejíž školní a rodinný řád vnímá dvanáctiletý Daniel, který v této technologicky odosobněné společnosti nestačil dospět. Jeho nevlastní bratři ho totiž pošlou cestou vyhrazenou zesnulým „na výlet“ na Starou planetu, odkud pro hocha není návratu a kde všichni bojují o přežití v drsných podmínkách odpovídajících stavu raně středověké společnosti.

MARTIN VOPĚNKA
O DUŠI A DÍVCE – POHÁDKY Z HOR

Už sama obálka a pastelově barevné ilustrace přímo vábí k otevření souboru pohádek, které překvapí autorskými interpretacemi dávných bájí. Většinou se odehrávají v místech, jež jsou lidem jen stěží přístupná – na vrcholcích hor uzamčených příkrovem sněhu a ledu – a obsahují i látky kosmogonické, kupříkladu o tom, jak Stvořitel v podobě bílého ptáka předpověděl proměnu horské krajiny a jak s tímto zvěstovatelem zvířena nemilosrdně naložila.

Martin Vopěnka (1963) vystudoval jadernou a fyzikálně inženýrskou fakultu ČVUT. V románu Pátý rozměr (2009) nabídl vedle dramatického příběhu i alternativní filozofický náhled na vesmír. Kniha Nebarevné vzpomínky (2013) zachycuje atmosféru šedesátých let na půdorysu autobiografických reflexí dětství. Pro menší děti vytvořil encyklopedii Poznávám svět (2002 a 2011). V letech 2011–2013 publikoval dystopickou trilogii o „spícím městě“ (Spící město, Spící spravedlnost, Spící tajemství), která vyšla i na Slovensku. Román Nová planeta byl poctěn Zlatou stuhou v kategorii beletristických knih pro mládež.

Více o katalogu Nejlepší knihy dětem 2015/2016

Devíza tohoto nekomerčního katalogu spočívá v tom, že do něj mohou nakladatelé své knihy nabízet, ale definitivní výběr titulů podléhá odbornému posouzení. Umístění v něm tedy nelze „koupit“. Tituly vybírají nezávislí odborníci na literaturu pro děti a mládež (Jana Čeňková a Petr Matoušek), kteří ručí za grafickou i textovou úroveň vybraných knih. Obsah katalogu je posléze garantován Českou sekcí IBBY a SČKN. Projekt má sloužit mimo jiné ke zvýšení prestiže nové české literatury pro děti a mládež v zahraničí a k účelům mezinárodní obchodní výměny. Text katalogu je letos opět přeložen do angličtiny a v elektronické formě se nabízí ke stažení na výše zmíněném webu.

Více informací naleznete zde: www.nejlepsiknihydetem.cz