Slavnostní předání ocenění Sestra roku 2009

495/597/sestra-roku-2009.jpeg

Slavnostní předání ocenění jubilejního X. ročníku Sestra roku 2009, které vyhlásila redakce odborného časopisu SESTRA z vydavatelského domu MLADÁ FRONTA a. s., se koná 25. února 2010 od 18 hodin v prostorách Paláce Žofín na Slovanském ostrově, Praha 1.

Slavnostní večer Sestra roku 2009 je koncipován jako poděkování sestrám za jejich vytrvalou a obětavou práci. Nejen vítězkám, finalistkám a nominovaným, ale také všem ostatním. Cílem ocenění Sestra roku 2009 je posílení vědomí, že práce sester je velmi důležitá. Odborným garantem je Ministerstvo zdravotnictví ČR. Záštitu nad oceněním převzala i letos, jako v minulých devíti ročnících, paní Dagmar Havlová za Nadaci VIZE 97.

Ocenění Sestra roku 2009 bude opět uděleno ve třech kategoriích: Sestra v nemocniční a ambulantní péči, Sestra v sociální péči a Sestra ve výzkumu a vzdělávání. Návrhy na kandidátky podali kolegyně, nadřízené sestry, lékaři i pacienti. Dále bude předáno čestné ocenění za celoživotní dílo v ošetřovatelství, které rovněž uděluje redakce a redakční rada odborného časopisu Sestra. Novinkou je předání ocenění Sestra mého srdce. O vítězi kategorie, v níž jsou nominováni všichni letošní finalisté, rozhoduje široká veřejnost.

Soutěž Sestra roku 2009 probíhá ve dvou kolech. V prvním kole, které bylo uzavřeno 18. prosince 2009, byly z došlých přihlášek vybrány pro každou kategorii tři finalistky. Výběr provedla nezávislá porota složená ze zástupců profesních i odborových sesterských organizací a z nejaktivnějších autorek časopisu Sestra, pracujících v terénu. Hlavním kritériem výběru byl zajímavý čin, který ovlivnil profesní život sestry a neobvyklým způsobem prospěl pacientům či kolegům, dále nadstandardní přístup při zvládání náročných situací nebo intenzivní činnost směřující ke zkvalitňování vzdělávacího systému apod. Druhé kolo – finále soutěže proběhne během slavnostního večera na Žofíně, kde o vítězkách rozhodne druhá odborná porota, jejímiž členy budou významné osobnosti především z oblasti zdravotnictví. Podrobnější informace včetně pravidel soutěže naleznete na http://www.sestraroku.cz

V průběhu večera budou vítězkám předána ocenění, jejichž součástí jsou i hodnotné dary. Večerem, který bude zpestřen vystoupením Karla Gotta a Moniky Absolonové, bude již podesáté provázet moderátor Jan Rosák a nově Ester Janečková.