Praha, 22. listopadu 2011 – Ve vydavatelství Mladá fronta v edici časopisu F.O.O.D. vychází kniha 100 nejkrásnějších receptů časopisu F.O.O.D. známé kulinářské autorky Jitky Rákosníkové.
Autorka, která je zároveň šéfredaktorkou časopisu F.O.O.D., knihu přehledně členila do několika tematických oddílů (Chuťovky a delikatesy, Polévky a krémy, Hlavní jídla, Nejen maso, Ovoce a dezerty). Každý recept doprovázejí informace, tipy a know-how. „Cílem této knížky není jen prezentace pohledných receptů. Jsou to předpisy, které mají šanci zaujmout v moderní kuchyni nejen svým vzhledem, ale i obsahem. Ať už se jedná o jednoduchá a známá jídla nebo o zcela neotřelé předpisy, mají společného jmenovatele. Jejich úprava, či chcete-li po šéfkuchařku prezentace, je vždy trochu jiná, než jsme zvyklí, a jejich chuťový potenciál je výrazně nosný“, říká ke knize Jitka Rákosníková
Kniha je věnována všem, kdo pokládají jídlo za jeden z nejkrásnějších zážitků. Těm, kteří věří, že náš život obohacuje nejen svou nutriční hodnotou, ale i svými barvami, vůněmi, konzistencí. Mimořádně pohledné recepty jsou zároveň snadné na přípravu a tato kniha se jistě stane jedním z nejkrásnějších dárků nejen pro ty, kdo rádi vaří, ale i pro ty, kdo pokládají gastronomii za součást životního stylu.
Více o autorce
Jitka Rákosníková začala psát o jídle nejprve ze záliby. Uţ v dětství četla vedle detektivek nejraději kuchařky. Vystudovala obor španělština, dějepis na FF UK v Praze a při studiu také ráda a hodně vařila. Působila jako lektorka španělštiny na VŠE v Praze, později se přesunula na pozici redaktorky časopisů. Postupem času začala působit v titulech zabývajících se výhradně gastronomií. V současnosti je šéfredaktorkou kulinárního měsíčníku F.O.O.D. a věnuje se i gastronomickým překladům. Napsala několik kuchařek včetně dětské Malí kuchaři (2007) a spolu s Denisou Proškovou beletristický spisek Chuťopis (2006). O jídlo, zejména regionální kuchyně, se zajímá stále víc a má pocit, ţe čím víc se toho dovídá, tím méně ví… První část této kuchařky získala roku 2010 v mezinárodní soutěţi Gourmand World Cookbooks Awards první místo v kategorii místní kuchyně.